Artrose

Artrose

Symptombilde

Symptomene på artrose kommer vanligvis gradvis, noen ganger over flere år. De vanligste symptomene er:

  • smerter – smertene kan være konstante, eller starte når du bruker leddet. De kan være brennende, verkende eller skarpe.
  • stivhet – ofte verst om morgenen
  • bevegelsesvansker – vanskelig å gå i trapper eller nå øverste hylle
  • hovne og fortykkede ledd
  • en knirkende følelse i leddene når du beveger dem
  • muskelsvakhet omkring leddet som er angrepet

Utredning og diagnose

For at legen skal kunne stille diagnosen, er det viktig at du beskriver smerten, hvor den er lokalisert, om det er bevegelser eller andre forhold som lindrer eller forsterker smerten. Legen vil også bestille undersøkelser, som røntgen og blodprøver, for å finne ut om plagene dine skyldes artrose.

Behandling

Det finnes ingen kur for artrose, men det finnes behandling som kan redusere smerten og ubehaget den forårsaker. Det vil også kunne bidra til at du kan bevege deg lettere.

Ikke-medikamentell behandling

Moderat, regelmessig trening reduserer smertene, og hjelper deg til å holde deg aktiv og bevege deg lettere. Noen er bekymret for at treningen vil forverre smertene, men det er sjeldent.

En fysioterapeut vil kunne gi råd om øvelser som kan hjelpe, men svømming, gange og sykling er gode treningsformer.

Er du overvektig, kan du prøve å gå ned i vekt for å minske belastningen på leddene.

En støttebandasje eller sportstape kan gi støtte til kneet, slik at smerten reduseres. Du bør snakke med legen og få hjelp fra en fysioterapeut før du eventuelt bruker dette.

Medikamentell behandling

Ikke-steroide anti-inflammatoriske medikamenter (NSAIDs)

Ikke-steroide anti-inflammatoriske medikamenter (NSAIDs) virker godt mot smerter og hevelse i leddene ved artrose. Det kan gjøre det lettere å bevege leddene. De fleste tar NSAIDs som tabletter. Du kan kjøpe noen NSAIDs, som ibuprofen, reseptfritt på apoteket. Andre NSAIDs kan forskrives av legen din, som for eksempel naproksen, celekoksib og diklofenak.

Regelmessig bruk av NSAIDs kan irritere magen, gi fordøyelsesbesvær og magesår. I sjeldne tilfeller kan det oppstå blødninger i magen. Legen vil forskrive laveste dose for å redusere risikoen for at dette skjer. Det kan også være aktuelt å forskrive et annet legemiddel for å beskytte magen for de alvorligste bivirkningene.

Noen NSAIDs gir en svært liten økning i risikoen for å få hjerteinfarkt eller slag. Du vil derfor få spørsmål om du har hatt hjerteproblemer før legen forskriver disse.

NSAID-kremer og -geléer som du kan smøre på leddene, kan redusere smertene spesielt i hånd- og kneledd. Det vil gjøre det lettere å bevege leddene. Du får kjøpt noen av kremene reseptfritt på apoteket, mens andre må du ha resept på. Hos noen kan det oppstå kløe eller utslett der kremen smøres på. Sannsynligheten for at du får mageproblemer er mindre ved bruk av kremer eller geléer enn tabletter.

Paracetamol

Paracetamol kan redusere smerte og ømhet ved artrose, og dermed lette hverdagslige aktiviteter som å reise seg fra stolen eller å gå en tur. Paracetamol er ikke like effektivt som medikamentene kalt NSAID, men noen foretrekker likevel paracetamol, siden bivirkningene er færre. Du bør ikke innta mer enn anbefalt dose, da paracetamol kan gi leverskade.

Injeksjonsbehansling

Kortisoninjeksjoner i kneleddet kan redusere smerte, men effekten varer bare inntil fire uker. De siste årene har det kommet  alternativer som f.eks platerikt plasma og hyaluronsyre. Ingen av injeksjonsformene gir en ny brusk, men reduserer inflammasjonen i leddene.

Kirurgi

Er smertene svært alvorlige, kan kirurgi være et alternativ. Kirurgi er vanligvis effektivt for å redusere smerter i hofte, tommel, skulder eller kne.

Informasjon om kirurgi og injeksjonsterapi ved artrose får du ved å bestille time hos meg ved Faust medisinske senter.