Bankart skade

Bankart skade

Ustabil skulder

Leddskålen (glenoid) i skulderen går ut i fra skulderbladet (scapula). I ytterkanten av leddskålen ligger leddleppen (labrum) som bidrar til å stabilisere skulderleddet ved å holde overarmshodet på plass i leddskålen.

I forbindelse med skade mot skulderen, spesielt dersom skulderen går ut av ledd (skulderluksasjon), kan det oppå skade på leddleppen. Skade på fremre del av leddleppen kalles på fagspråket på Bankart lesjon.

Skade på leddleppen som ikke reparerer seg selv kan bidra til at skulderleddet blir mindre stabilt og øker risikoen for at du vil rammes av gjentatte episoder hvor skulderen går ut av ledd. Ved Bankart operasjon vil kirurgen

(ortopeden) reparere skaden på leddleppen og slik redusere risikoen for at skulderen skal gå ut av ledd i etterkant. Bankart operasjon er en svært god behandling dersom du plages av ustabil skulder etter skade på leddleppen. Man antar at ca. 80 % av de som opereres vil være godt fornøyd med behandlingsresultatet.

Operasjonen:

Bankart operasjon er en behandling hvor kirurgen reparerer leddleppen (labrum) i skulderen for å øke skulderens stabilitet og redusere risikoen for at skulderen skal gå ut av ledd.

Operasjonen gjøres vanligvis i narkose, det vil si at du sover under inngrepet. I de fleste tilfeller bruker ortopeden såkalt kikkhullsteknikk eller artroskopi, det vil si at han eller hun operer ved hjelp av instrumenter og kamera som føres inn i skulderen gjennom små snitt i huden.

Ved hjelp av instrumentene og kameraet syr ortopeden leddleppen på plass på leddskålen. I noen tilfeller er også selve leddkapselen som omgir skulderleddet slapp eller strukket, i så fall vil man stramme opp leddkapselen i samme seanse.

Etter operasjonen:

Operasjonen gjøres oftest poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem samme dag. Etter operasjonen er skulderen

pakket inn i bandasje. I mange tilfeller brukes et spesialtilpasset fatle som avlaster den nyopererte skulderen. Ortoped Sundøen deponerer fatlen etter bare 2 dager. Det er ekstremt viktig å komme igang med øvelser allerede første postoperative dag.

Ofte kan skulderen være litt øm de første par dagene. Du får derfor gjerne med kuldepakninger og betennelsesdempende medisiner fra kirurgen som du kan benytte i denne perioden.

Etter ca. to uker er det vanlig å starte lett opptrening under veiledning hos fysioterapeut. All trening den første perioden gjøres derimot med armen i slynge, og det er viktig at du følger rådene fra fysioterapeuten for å unngå å sette strekk og belastning på stingene som ortopeden har benyttet for å reparere den skadde leddleppen.

Vanligvis bør du unngå å utsette skulderen for stor belastning i minst 3-6 måneder etter operasjonen.