Om hoftesmerter

Om hoftesmerter

Smerter i hofteregionen kan variere i lokalisasjon og intensitet. Dersom man over tid halter vil det i neste omgang generere ubehag som kommer som følge av feilbelastningen. Slike sekundærfenomener kan f.eks være smerter i rygg eller kne. Ikke sjelden beskriver pasienten en utstråling bakside lår og ned i bakside legg. Dette kan mistolkes som isjas. Dette skyldes at de små utadrotatormuskelene bak på låret overbelastes og klemmer på ischiasnerven. Dette kaller vi falsk ischjas.

Det kan i slike situasjoner være vanskelig å skille mellom hva som kommer fra rygg, hofteledd eller muskulatur. Injeksjon av xylocain (lokalbedøvelse) til leddet via ultralyd kan derfor være veldig nyttig. Om injeksjonen gir vesentlig smertelindring så er det klart at ubehaget kommer fra ledd og ikke nødvendigvis fra rygg.

Vi vet at ca 30 % har skiveutglidninger i rygg uten at det gir symptomer. En slik pasient med labrumruptur, sekundær halten og falsk ischjas vil da feilaktig kunne bli operert i ryggen. I forhold til labrumskade i hoften vet vi at en stor andel av MR undersøkelsene er

falsk negative. Man må derfor stole på klinisk undersøkelse og injeksjon.

Det settes inn mange tusen hofteproteser hvert år. Under en prosent må gjøres om igjen, men reoperasjoner er en stor belastning for pasienten og en samfunnsøkonomisk  stor kostnad.​

Finnes det virkelig ingen andre muligheter enn protesekirugi? Er det virkelig så svart -hvitt?

Lev med smerten,….. eller, når du er nok plaget, sett inn en protese.. På denne informasjonssiden siden vil jeg gi deg innblikk i alternativer til kirurgi, råd og tips og gi svar på de vanligste spørsmålene rundt hoftesmerter.