Cuffskade skulder

Cuff Sutur

Informasjon ved reparasjon av overrevet sene i skulder «cuffsutur». Rehabiliteringen er mer forsiktig enn ved impingement.

Operasjonen har til hensikt å reparere skade i skulderleddets sene/muskel-mansjett (rotatorcuffen). Oftest kombineres dette med å bedre plassen under acromion som er beinfremspringet på skulderbladet over slimpose (bursa subacromiale). Bedret plassforhold her fremmer bevegelse og demper tendens til betennelse i slimposen og slitasjeskader i rotatorcuffen. Ved store skader kan det være vanskelig å oppnå fullstendig reparasjon. En sjelden gang viser det seg at skaden er så omfattende at den
dessverre ikke lar seg reparere i det hele tatt.

OPERASJONEN
Operasjonen foregår i narkose med pasienten i halvt-sittende ryggleie med artroskopisk (”kikkehull”) teknikk. Vi trenger vanligvis 3 eller 4 små innstikksåpninger for artroskop (”kikkert”) og instrumenter. Det er først etter at vevet er tilhelt at senen kan utsettes for belastning! Styrken i trådene vi syr med, er god, men de kan skjære ut gjennom senen dersom denne utsettes for belastning for tidlig. Derfor er det nødvendig med fatle de første ukene og du må ikke løfte eller bære de første månedene.

ETTER OPERASJONEN
Inngrepet avsluttes av at vi lukker hudsnittene, setter lokalbedøvelse (0,25% Marcain med adrenalin), bandasjerer og legger på en spesiell kuldepakning. Du får en slynge som armen skal hvile i de første ukene (unntatt i forbindelse med øvelser). Vi anbefaler bruk av kuldepakning de første par dagene etter operasjonen. Dersom du ikke har slike, kan du kjøpe hos oss. Du blir hos oss en halvtimes tid etter inngrepet. Skulderen kan være vond og hoven de første dagene etter operasjonen. Plagene lindres
av ro, de smertestillende og betennelsesdempende tablettene du har fått foreskrevet, og av kuldepakningen. Bandasjene vil være noe fuktige første døgnet fordi det vil lekke ut skyllevæske fra innstikksåpningene. Skift bandasjene dagen etter operasjonen – du kan gjerne dusje rett før du skifter bandasjene. Vent med å bade til sårene er grodd og eventuelle sting fjernet. Innstikksåpningene lukkes oftest med strips.

Dersom det er sydd, fjernes stingenen (vanligvis 3-4) etter 10-12 dager. Du kan gjøre det selv – klipp over den ene tråden rett under knuten og napp ut stinget – eller få det gjort på kontoret til fastlegen din. Dersom alt går greit, som det vanligvis gjør, er det ikke behov for noen rutinekontroll hos oss. Skulle det oppstå komplikasjoner av noe slag, vil vi imidlertid at du kontakter oss for oppfølgning.

Du bruker slyngen og gjør (selv) kun pendelbevegelser og klatreøvelser langs en vegg rett fremfor deg de første 6 uker. Ved pendeløvelser står du lett fremoverbøyd og lar armen henge strakt ned og pendler/gjøre sirkelbevegelser. Etter 1-2 uker starter du hos fysioterapeuten. I starten gjør fysioterapeuten kun passiv bevegelsestrening (for at skulderen ikke skal stivne). Først 6 uker etter operasjonen tillates aktiv (bevegelser som du selv gjør) utadrotasjon og elevasjon.

Etter 6-8 uker (etter operasjonen) starter fysioterapeuten med gradvis økende styrkeøvelser. Du må ikke løfte eller bære tungt de første 3 månedene etter operasjonen. Det kan 12 måneder eller mer før normal funksjon er oppnådd.

Vi regner med at rundt 80% av pasientene får lindring av plager og bedret skulderfunksjon. Det kan på forhånd ikke gies garanti for vellykket resultat og i noen få prosent vil dessverre plagene kunne forverres. Komplikasjoner etter operasjon er sjeldne. Risikoen minkes ved nøyaktig kirurgi av erfarne operatører og grundig riktig etterbehandling, men kan aldri helt elimineres.

Skade av nerver, infeksjoner og varig tilstivning er eksempler på alvorlige komplikasjoner, som heldigvis er svært sjeldne (<1%).Dersom du får uttalt og økende smerter, varme, rødhet og hevelse i skulderen og eventuelt feber og sykdomsfølelse, kan det representere en infeksjon, som i tilfelle må behandles raskt og ofte på sykehus. Du må da umiddelbart oppsøke legevakt.